woensdag, september 09, 2009

Verpaupering - Update

Zeewolde verpaupert. Nou ja, dat is misschien een wat zware term. Sommigen hebben daar moeite mee, maar laten we de elende even op een rijtje zetten:
Met stip op 1: de Bibliotheek. Klik hierrr voor een indruk. Het pand is verkocht aan een projectontwikkelaar, die een loopje neemt met het college en de afspraken. Laat het college de boel op z'n loop? Het lijkt erop.
Op 2 - De Verbeelding. Ooit een prachtig museum. Thans een verwaarloosde plek, waar soms gemeentelijke bijeenkomsten worden georganiseerd. Onder de spinnenrag, her en der beschadigd, nog steeds voorzien van logo van de vorige eigenaar; je zult er maar een trouwpartij hebben. Heel droevig. Beetje een blok aan het been van de gemeente. Lijkt slechts één oplossing voor: verkopen.
Op 3 - De enorme rotzooi achter de Mitra. Ooit een nette parkeerplaats, nu alweer maanden en maanden een zandbak en een blubberbende. Bezoekers aan de winkels en de horeca blijven daardoor weg. Klagen help nauwelijks. Zo kun je niet met het publiek en de detail- en horecaondernemers omgaan. In Zeewolde wel. Schijnt nu eindelijk schot in de zaak te komen: eerst zien dan geloven.
Op 4 - De enorme papierbende achter AH. Verschrikkelijk gewoon: één grote rotzooi. Zie de foto boven: gisteravond gemaakt.
Op 5 - De reclameborden wildgroei langs de wegen in Zeewolde. Ooit begonnen met verwijsborden naar 'Het Filmhuis', thans een ratjetoe aan borden van uiteenlopende bedrijven en instellingen. Leuke proef: glansrijk mislukt.
Wordt vervolgd

dinsdag, september 08, 2009

Noordereiland

Best mooi, toch? Geengageerde bewoners rond de aanloophaven hebben op eigen initief een alternatief ontwerp gemaakt voor de aanloophaven en het Noordereiland. Nou ja, eigenlijk alleen een ontwerp voor de invulling van het Noordereiland. Want, veel van het fraais wat door Bureau Maris in opdracht van de gemeente Zeewolde was vervaardigd staat nog steeds, met hier en daar wat nuanceverschillen. Het Noordereiland dus. Zonder de twee gebouwen die Maris qua richting had ingevuld. Nu een gebouw dat een stuk platter oogt. Met uitkijktoren van pak 'n beet een meter of 12. Helemaal zo slecht nog niet, zo op het eerste gezicht; het kan nog een ietsie markanter, mondainer, wat mij betreft. Nu nog de financiele onderbouwing en klaar, zou je denken. Ja, en natuurlijk bepalen in welk gedeelte de bowlingbaan komt. Want die miste ik nog in de prestatie. Maar, dames en heren rond de haven: chapeau!
PS: het origineel van de foto is veeeeel mooier.

Niet op zondag - 3

De beperking van het aantal koopzondagen wordt met een jaar uitgesteld. Dat heeft het kabinet besloten om de onzekerheid tijdens de financiële crisis voor ondernemers en werknemers niet verder te vergroten. Winkels mogen een jaar langer openblijven op zondag De beperkingen zouden begin volgend jaar ingaan, maar het kabinet kiest nu voor 1 januari 2011 als ingangsdatum. Gemeenten krijgen vanaf dat moment nog wel een jaar om zich voor te bereiden om de nieuwe wetgeving. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat beperking van de koopzondagen tweeduizend banen gaat kosten. Lees dit. Nog even volhouden: in 2011 zijn er verkiezingen, ben benieuwd hoe de politiek er dan voor staat.