zaterdag, december 14, 2013

Absurd

Soms is de gemeenteraad net een poppenkast. Jaren geleden bij de behandeling van de heikele Vuurkaap op de Zeewoldehoek verzuchtte het toenmalige gemeenteraadslid Ernst Cramer over de rol van Leefbaar Zeewolde een de VVD: ‘Wat een poppenkast’. Niemand reageerde erop. Jaren later vond toenmalig raadslid Rein Zijlstra het nodig om met name het CDA in de gordijnen te jagen door rond het (inspraak)proces voor bouwen in een bosperceel de raad min-of-meer voor poppenkast uit te maken. Never a Dull moment vond ik toen, lees een oude blog
daarover maar eens.
Afgelopen donderdag werd het wederom een aardige poppenkast. Nu wegens de VVD die zich volstrekt belachelijk te maken. Eerder die dag was op de website van de VVD al een bericht verschenen waarin de fractie afstand nam van wat zij de ‘prestigieuze’ verbouwing van het gemeentehuis noemde. Beetje laat, want in maart had de raad daarvan al afscheid genomen. Een amendement op de voorgenomen verbouwing – dat ook door de VVD werd aangenomen – droeg het college op om met een overzicht te komen van de strikt noodzakelijke aanpassingen. De memo van het college daartoe werd afgelopen donderdag besproken. Het was aan de raad om de volgende stap te bepalen. Dat besef was niet tot de VVD doorgedrongen. De VVD wilde geen miljoenen verslindende prestigieuze renovatie en bleef stoïcijns onder de opmerkingen dat dit helemaal niet aan de orde was…zelfs meerdere terechtwijzingen door de voorzitter leken enig effect op de VVD te hebben. Het leek net een echte poppenkast waarbij Klaas het dreigende gevaar niet wil zien, hoe hard de kinderen ook schreeuwen…
Zeewolde Liberaal vindt het niets dan normaal dat ook het gemeentehuis van Zeewolde aan de wettelijke eisen voldoet, dat je er normaal naar het toilet kunt, dat er geen koude vingers krijgt en op een fatsoenlijke werkplek kunt werken, dat er een werkend klimaatsysteem is, en dat de bekabeling up-to-date is. Het is eigenlijk een schande dat je zo’n renovatie als prestigieus af doet, absurd eigenlijk.
Wat het slot van de vergadering extra bizar maakte, was de 180 graden draai van de VVD. Plotseling waren ze toch vóór een amendement van de meerderheid van de raad – exclusief Leefbaar Zeewolde - om het college op te dragen in februari met een scenario te komen voor de renovatie van het huidige Gemeentehuis, sober dat wel. Maar de opdracht aan het college om dat per saldo budgetneutraal te doen, moest er van de VVD nu in eens uit…het mag kennelijk straks wat kosten, waarschijnlijk om er vervolgens weer schande van te spreken. Zo creëert de VVD z’n verkiezingsitems, trap er straks niet in!

Zondagsrust

Dat was weer een aardige vergadering afgelopen dinsdag. Er werd in de commissie Bestuur & Middelen gesproken over de winkelopening op Zondag. De Christelijke partijen willen voorkomen dat de burgers van Zeewolde op zondag gaan winkelen. Dat mag van hen niet, omdat de zondag hun rustdag is.

Boodschappen doen mag wél - in een enkele supermarkt - maar winkelen mag niet. Dat willen zij voor alle burgers bepalen.

Raar.

Je mag van de christelijke partijen dus wél een fles wij kopen bij AH, maar niet bij Gall & Gall. Je mag wel een zak aardappelen bij de super kopen, maar de groentenboer moet voor de burger de deuren gesloten houden. Dat heeft met de zondagsrust van Christenen te maken. Zij willen de zondag gebruiken om te 'reflecteren' zoals een raadslid ons voorhield, en dat moet u als niet-Christen dan ook maar doen. En om u een handje te helpen, moeten de winkels gesloten blijven, anders komt u in de verleiding om niet te reflecteren.

Zeewolde Liberaal respecteert ieder geloof, en wij ontzeggen niemand de vrijheid om op zondag rust in acht te nemen. Maar die vrijheid mag de ander zijn vrijheid niet in de weg zitten, de ander die zélf wil bepalen hoe de zondag wordt ingevuld en wat goed voor hem is.


Nog maar twee raadsvergaderingen

Deze week zijn we met de fractie druk geweest met de voorbreidingen van de drie commissievergadering Ruimte & Wonen, Bestuur & Middelen en Onderwijs & Welzijn (op resp. 25, 36 en 27 november). Het gaat dan om bomvolle agenda's, want zo op het eind van de zittingsperiode perst een college er doorgaans nog van alles en nog wat doorheen. Zaken die gewoon zijn blijven liggen of 'moeiljke' onderwerpen waar ze geen raad mee weet. En wij maar buffelen op al die stukken.

Er komen nog twee raadsvergadering vóór de verkiezingen in maart 2014; er is er één in decemner (waar we nu de commissievergaderingen van hebben) en er is er één in februari. En dan is het einde verhaal voor het zittende college. Dan kunnen we de staat opmaken van 4 jaar Leefbaar Zeewolde/CU/PvdA-GL en is het woord aan de kiezer.

Er moet wel wat te kiezen zijn natuurlijk. Daarom besteedden wij deze week ook veel tijd aan het verkiezingprogramma van Zeewolde Liberaal. Meerdere sessies onder professionele begeleiding. Het komt er prima uit te zien. En onderwijl werken we alweer aan de tweede uitgave van De Zeewolder Liberaal. Vanmorgen hebben we laatste kranten - een stuk of 200 - in het centrum uitgedeeld. In december komen we met Nummer 2. Daarin gaan we nog even door op de onderwerpen waar de raad helemaal niet over gaat, maar waar veel politieke partijen wél hun verkiezingsthema's aan ophangen. Uit de vele reacties en de gesprekken die we met honderden burgers hebben gevoerd, blijkt wel dat onze duidelijkheid zeer wordt gewaardeerd. Het voorkomt dat kiezers op het verkeerde been worden gezet of - om het maar eens netjes te zeggen - voor het lapje worden gehouden.