zondag, april 29, 2012

Poppenkast revisited

Ik schrijf in deze blog niet zoveel over wat er in de Zeewoldense politiek allemaal gebeurt. Maar, vooruit: vandaag een uizondering.
Afgelopen donderdag 26 april was er weer een raadsvergadering. We waren al om 00.30 uur klaar. De voorzitter wilde haast maken, door halverwege de rit de spreektijd te bekorten, en slechts hele dringende interrupties toe te staan. Leuk debatteren... 'we kennen de standpunten toch wel, en u overtuigt elkaar toch niet'. Dat verleidde mij door hem te adviseren dat we voortaan maar per e-mail moesten gaan vergaderen... Rare gang van zaken soms in de raadszaal van Zeewolde.


Er stonden overigens een paar belangrijke punten op de agenda. De top 3: Aanloophaven, Structuurvisie en een punt door de VVD op de agenda gezet: teruggaaf aan de burgers van de 1.4 miljoen die over is op de jaarrekening. Om met dit punt te beginnen: het resultaat van de gemeentelijke jaarrekening ziet er weer positief uit. Er is een batig saldo van € 1.419.000, de begroting ging uit van €221.000. Een dikke meevaller dus voor de burgers van Zeewolde. Middels een motie wilde de VVD de gemeentelijke lasten, met name het percentage OZB in 2013 niet verhogen en voor starters op de woningmarkt in Zeewolde een éénmalige regeling zodat de Zeewolder starters in eigen dorp voldoende betaalbare huisvesting kunnen krijgen. Nou dat hebben we geweten! Schande werd er over gesproken. Waar de VVD bij monde van Albert de Leeuw de moed vandaan haalde om nog vóórdat de jaarrekening is goedgekeurd met dergelijke voorstellen te komen! PvdA/GroenLinks (wie zijn eigenlijk de Groenlinksers in die fractie?) bij monde van de declamerende Jan Klop vond de motie zelfs hoogst ongepast. Hij was natuurlijk uit op revanche wegens de felle aanval van mij op het gedraai en de leugens van PvdA/GL rond de Structuurvisie. Klop was in de commissievergadering de weg al helemaal kwijt, in de raadsvergadering deed hij het nog dunnetjes over. Het gaat om het G-gebied. Volgens Klop is dat gedurende de huidige raadsperiode 'geparkeerd', what ever... Er wordt niets mee gedaan. Hij las in de commissie zelfs een passage voor, die helemaal niet in de structuurvisie staat. Foutje....hij had een ambtelijk stuk waarover de oppositie niet beschikt als definitieve versie van de Structuurvisie aangezien. Hij stond behoorlijk in zijn hemd. Na het gebruikelijke gestuntel, wist hij niets anders te zeggen dan dat we in Zeewolde eerst de Polderwijk gaan afmaken (optimistisch als zij zijn: er is nu een crisis op de woningmarkt, dus niks ontwikkelen voor de komende 10 jaar....) en pas daarna mogelijk/misschien/wellicht/eventueel naar het G-gebied kijken. Christenunie: idem. LZ-voorman Ben Sonneveld sprak na de vergadering over een geslaagde poging om te stoken in een goed huwelijk: ik had in de schorsing graag bij het overleg van LZ, CU en PvdA/GL willen zijn... Even opfrissen: in het najaar van 2009 kregen CDA, PvdA/Gl en Christenunie stevige ruzie met Rein Zijlstra over een bericht waarin de Zeewolder politiek een Poppenkast werd genoemd. Het kostte hem z'n begeerde functie als vice-voorzitter van de Raad. Wij vonden dat toen hoogst opmerkelijk, die enorme ophef over de betiteling Poppenkast.

Enfin de VVD bood een opening door het G-gebied tot 2022 weer als 'zoekgebied' te markeren (op de valreep was dat namelijk door Leefbaar Zeewolde uit de Structuurvisie geschrapt, met instemming van PvdA/GL en Christenunie uiteraard; mooi zitten, pootje geven en nu weer in je mand...). De motie daartoe haalde het niet. PvdA/GL en CU die eerst nog fel vóórstanders waren van bouwen in het G-gebied en daar regelmatig ruzie over maakten met Leefbaar Zeewolde, hechten nu zó aan het pluche dat ze tégenstanders zijn geworden en zich als schoothondjes laten gebruiken en hun kiezers (CU had het G-gebied zelfs als verkiezingsitem..) een rad voor ogen draaien. Positief: er tekent zich een 'G-gebied Coalitie' af: VVD, CDA, BB en D66 waren vóór de VVD-motie. De coalitie was onder druk van Leefbaar Zeewolde natuurlijk tegen. Dat wordt over twee jaar een oplegnotitie, voel ik aankomen.

We begonnen de vergadering overigens met de Aanloophaven. Na wat heen- en weer gepraat, over triviale dingen als het trekpontje en wat de definitie gezinshaven nu eigenlijk is (ik: dat is net zo'n vaag begrip als 'dorpskarakter') kwamen we al spoedig te spreken over de bebouwing op het Noordereiland. Het duurde even, maar uiteindelijk dan toch de toezegging van de wethouder dat het een 'Markant' gebouw gaat worden. Punt voor de VVD. De motie die wij samen met D66 daarover indiende haalde het overigens niet, want de coalitie vond hem overbodig. Wij zagen het als een extra (geheugen)steuntje in de rug van het college.


Dat was het weer: Never a dull Moment in de Poppenkast die Zeewolder Politiek heet!

Cees Steijger


Oh ja. Ook leuk, past wel in het kader van PvdA/GL's 'corrigeren' van het verleden; alle teksten over het G-gebied zijn van de PvdA/Gl site verwijderd. Maar gelukkig is er nog Google, daarom hieronder ter eeuwige herinnering wat deze partij een kleine twee jaar geleden nog vurig verdedigde...:

Visie PvdA/GL op G-gebied

Het G-gebied is een veelbesproken gebied binnen de Gemeente Zeewolde. Het bosgebied ligt ten zuiden van de sportvelden en wordt begrensd door de Dasselaarweg en de Spiekweg. Al sinds eind '80-jaren is dit gebied aangewezen als ontwikkelingsgebied voor woningbouw. Tot heden is dit gebied nog steeds een bosgebied gebleven met grotendeels snelgroeiende productiebomen, populieren. Natuurontwikkeling heeft hier weinig ruimte gekregen en de transformatie naar een ecologische sterk en duurzaam bos heeft nog niet plaatsgevonden.
Na vele jaren van voorbereidingsbesluiten, komt het G-gebied terug op de agenda zodat de onduidelijke status van dit gebied een definitieve wordt. Op 18 november is er van 14.00 tot 17.00 uur een bijeenkomst in de Levant waarbij de politieke partijen hun ideeen presenteren. PvdA-GroenLinks is een een voorstander van het gedeeltelijk bebouwen van het G-gebied met de volgende speerpunten:
Natuurontwikkeling: bos dat verdwijnt voor woningbouw in het G-gebied dient gecompenseerd te worden
Aandacht voor "groene" karakter: het bos in het G-gebied dat niet bebouwd wordt, dient om gevormd te worden naar een duurzame en hoogwaardige bos
Beperkte bebouwing: PvdA-GroenLinks wil 1/4 tot een 1/3 bebouwen. Deze bebouwing dient goed ingepast te worden in het bosgebied.
Veel "groene" ruimte tussen bebouwing
Wonen voor iedereen: variatie in prijsklassen, extra aandacht voor betaalbaar bouwen
Extra mogelijkheden voor Starterswoningen
Initiatieven stimuleren: ruimte voor creatieve woonvormen en ecologisch bouwen
Bos en natuurcompensatie binnen Zeewolde: het 'groen' dat verdwijnt dient binnen / nabij de bebouwde kom van Zeewolde gecompenseerd te worden.

De hele visie van PvdA/Gl (die nu is verwijderd van de site)

Volledigheidshalve ook nog even de visie van de Christenunie op het G-gebied (deze staat nog gewoon op hun site, dat dan weer wel, dus er is nog hoop...). In de vorige raadsperiode is dit door de Christenunie succesvol verwerkt in een raadsinitiatief dat breed gesteund werd (alleen Leefbaar Zeewolde was tegen), en nu wegens pluche tot 2022 ter zijde geschoven.

Geen opmerkingen: